Tips en tricks voor een duurzamere wereld: zonnepanelen

Van alle hernieuwbare energiebronnen waarin je als particulier kan investeren, zijn de zonnepanelen misschien wel de meest populaire. Zeker in België zijn zonnepanelen lange tijd een hype geweest. Daar had het aantrekkelijke subsidiebeleid van de regering uiteraard veel mee te maken.

De subsidies zijn intussen al een tijdje afgeschaft, maar toch zien we de populariteit van zonnepanelen opnieuw stijgen. Dat komt omdat zonnepanelen ook zonder subsidies heel interessant zijn.

Maar los van het aantrekkelijke financiële karakter zijn zonnepanelen natuurlijk ook een uitstekende manier om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Op deze pagina leggen we uit waarom zonnepanelen zo milieuvriendelijk zijn.

Hoe dragen zonnepanelen bij tot meer duurzaamheid?

Vandaag de dag kan de wereld nauwelijks zonder elektriciteit. Denk maar aan alle huishoudtoestellen die op elektriciteit draaien, en onze smartphones die terug worden opgeladen door middel van elektriciteit. Bovendien zal de vraag naar elektriciteit alleen maar groter worden. Denk maar aan de nieuwe generatie elektrische wagens die eraan zit te komen.

Die elektriciteit groeit helaas niet aan de bomen, en moet zelf opgewekt worden. De voorbije decennia werd hier vooral gerekend op kerncentrales om deze elektriciteit op te wekken. Het nadeel van kerncentrales is dat ze naast elektriciteit ook veel kernafval produceren. Iets waar de mensheid nog steeds geen oplossing voor heeft.

Momenteel produceren de geïnstalleerde zonnepanelen nog te weinig elektriciteit om aan de grote vraag naar elektriciteit te voldoen. Voorlopig zijn kerncentrales dus nog nodig om niet zonder elektriciteit te vallen. Maar steeds meer groeit het besef dat inzetten op zonnepanelen de enige manier is om op een duurzame manier elektriciteit te produceren.

alt

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren dus elektriciteit op basis van het invallende zonlicht. Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, doorgaans 48, 60 of 72 per zonnepaneel. Deze zonnepanelen zijn opgebouwd uit silicium kristallen.

alt

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Als particulier heb je verschillende redenen om te kiezen voor zonnepanelen. De belangrijkste reden is uiteraard dat je via zonnepanelen je steentje bijdraagt tot een beter leefmilieu. In een ideale wereld genereert elk gezin zijn eigen energie via zonnepanelen, waardoor we op termijn veel minder moeten beroep doen op kernenergie.

Maar er zijn nog andere redenen. Zo is het als particulier natuurlijk heel interessant dat je geen energie meer moet afkopen van een energieleverancier. Geen energiefacturen meer in de bus! Gemiddeld gezien schommelt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 10 en de 12 jaar. En als je weet dat een installatie van zonnepanelen makkelijk 25 jaar meegaat, dat weet je dat je zonnepanelen je tot 15 jaar gratis energie kunnen opleveren.

Een installatie van zonnepanelen verhoogt natuurlijk ook de waarde van je woning. Kopers weten immers dat ze geen energiefacturen zullen ontvangen, en zijn dus bereid een tikkeltje meer te betalen voor je woning.

Wil je zelf ook uitrekenen of zonnepanelen voor jou een interessante optie zijn? Dan kan je zelf de berekening uitvoeren op deze website over zonnepanelen.