Tips en tricks voor een duurzamere wereld: zonneboiler

De zon is een onuitputtelijke bron van energie, waar we maar al te weinig van profiteren. Via zonnepanelen kan je bijvoorbeeld elektriciteit genereren. Maar er zijn nog andere manieren waarop de zon zijn nut bewijst. Naast licht geeft de zon natuurlijk ook veel warmte af. Ook daar kunnen we van profiteren.

Want hoe interessant zou het niet zijn indien we de warmte van de zon kunnen vasthouden, en kunnen gebruiken om onze woning te verwarmen, of sanitair warm water te genereren?

Dat is exact wat een zonneboiler doet! Een zonneboiler is een installatie die instaat voor woningverwarming of het genereren van warm water op basis van de warmte die de zon afgeeft.

zonneboilers

Hoe draagt een zonneboiler bij tot meer duurzaamheid?

Als eigenaar van een woning of appartement heb je vandaag de dag de keuze uit verschillende opties om je woning te verwarmen. Zo kan je kiezen uit bijvoorbeeld aardgas, elektriciteit of mazout.

Maar de meeste van deze opties zijn verwarmingsmethoden op basis van fossiele brandstoffen. Dit wil zeggen dat deze brandstoffen uitputtelijk zijn, op een gegeven moment in de toekomst niet meer voorradig zullen zijn.

De zon, daarentegen, die is onuitputtelijk. De warmte die de zon afgeeft, zal altijd blijven bestaan, hoe vaak we er ook gebruik van maken. Door meer gebruik te maken van de warmte van de zon, worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, en blijven deze brandstoffen voorradig voor toekomstige generaties.

zonneboilers

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt dus gebruik van de warmte van de zon om een woning te voorzien van verwarming en sanitair warm water. Het maakt hiervoor gebruik van verschillende onderdelen.

De zonnecollectoren liggen op het dak, en vangen de zonnestralen op. Zonnecollectoren lijken een beetje op zonnepanelen, maar in plaats van het zonlicht op te vangen, zullen ze dus vooral de warmte van de zon opvangen. Dit doen ze door middel van water dat door de zonnecollectoren loopt, en die de warmte naar het voorraadvat vervoert.

In het voorraadvat geeft het water in het primaire circuit de warmte af via een warmtewisselaar aan het water in het voorraadvat. Het wat in het voorraadvat zal dan gebruikt worden op het leidingencircuit in huis te bevoorraden met warm water.

zonneboilers

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Steeds meer mensen kiezen voor een zonneboiler, en dat komt vooral omwille van de vele voordelen. Door de warmte van de zon te gebruiken om je woning te verwarming, moet je natuurlijk minder beroep doen op de energie van je energieleverancier. Dit betekent natuurlijk een lagere energiefactuur.

Maar net zoals bij alle andere hernieuwbare energiebronnen, doe je het natuurlijk ook omwille van de duurzaamheid. Door zo weinig mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen, roven we onze planeet veel minder snel leeg, waardoor toekomstige generaties ook nog van onze planneet kunnen genieten.