Tips en tricks voor een duurzamere wereld: Isolatie

Op een duurzame manier je woning verwarmen kan je doen op 2 manieren. Je kan enerzijds investeren in toestellen en installaties die energie opwekken op basis van hernieuwbare energiebronnen. Denk hierbij maar aan zonnepanelen, de zonneboiler of de warmtepomp.

Anderzijds kan je er ook voor zorgen dat je minder bestaande brandstoffen verbruikt. Door je woning beter te isoleren bijvoorbeeld.

Je woning isoleren is altijd de eerste stap op weg naar een duurzamer leefmilieu. Want vooraleer je veel geld investeert in het plaatsen voor zonnepanelen of een zonneboiler, moet je er eerst voor zorgen dat de warmte die je daarmee genereert, niet uit de woning ontsnapt.

Dakisolatie

Hoe draagt isolatie bij tot meer duurzaamheid?

Een duurzame wereld wil in de eerste plaats zeggen dat we minder fossiele brandstoffen, zoals aardgas, gaan verbruiken. Dat kan enerzijds door voluit te kiezen voor alternatieven, zoals zonneboiler of warmtepomp.

Maar anderzijds kunnen we er ook voor zorgen dat we veel bewuster omgaan met de fossiele brandstoffen die we verbruiken. Indien we toch fossiele brandstoffen blijven verbruiken om warmte te genereren, laten we er dan voor zorgen dat we zo lang mogelijk van deze warmte kunnen genieten. En dat doen we in de eerste plaats door onze huizen beter te isoleren.

De statistieken zijn immers heel duidelijk. Zowat één derde van alle warmte die we genereren, ontsnapt uit de woning via het dak. Logisch, want warme lucht stijgt natuurlijk. OM dit te vermijden, is het noodzakelijk om dakisolatie te plaatsen. Dit zal al een groot deel van het warmteverlies inperken.

Maar beperk je zeker niet tot het isoleren van je dak. Ook via de muren en de vloer kan warmte ontsnappen, waardoor ook muurisolatie en vloerisolatie onontbeerlijk zijn.

Dakisolatie

Hoe plaats je isolatie?

Isolatie plaatsen is niet zo moeilijk, en kan je bovenden ook relatief goedkoop doen. Belangrijk is dat je je niet beperkt tot slechts 1 klein stukje, maar dat je idealiter je hele woning bedekt met isolatie. Het heeft immers geen zin om je muren te isoleren, wanneer alle warmte vervolgens uit het dak ontsnapt. Je plaatst dus best zowel dakisolatie, muurisolatie als vloerisolatie.

Bij het plaatsen van isolatie heb je vaak de keuze tussen buiten of binnen. Zo ook bijvoorbeeld bij dakisolatie. Afhankelijk van je daktype zal het beter zijn om je dakisolatie binnen danwel buiten te plaatsen. Zo is het vaak beter om dakisolatie binnen aan te brengen bij hellende daken. Bij platte daken zal men dan weer vaker kiezen voor buiten.

Ook bij muurisolatie sta je vaak voor dezelfde keuze. Plaats je de muurisolatie binnen of buiten? ook hier hangt de keuze af van geval tot geval. In rijhuizen is er vaak geen andere keuze dan binnen. Heb je wel een keuze, dan is het vaak beter om te kiezen voor buiten.

Dakisolatie

Waarom kiezen voor isolatie?

We hebben in dit artikel al vele argumenten gehoord om te kiezen voor isolatie. De voornaamste functie van woningisolatie is uiteraard om de warmte die je genereert langer in je woning vast te houden. Je betaalt immers veel geld om je woning te verwarmen, waarom zou je die warmte dan terug zomaar afgeven?

In tegenstelling tot andere energiebesparende maatregelen is het plaatsen van isolatie relatief goedkoop.De prijs hangt natuurlijk af van de oppervlakte die je wil isoleren, maar gemiddeld ligt de prijs tussen de 1.000 € en de 2.000 €. Voor dit bedrag betaal je uiteraard veel minder aan energiekosten.

Een laatste goede reden is de inspanning die de overheid doet om mensen te overtuigen om isolatie te plaatsen. In tegelstelling tot bv.zonnepanelen wordt er voor bv. dakisolatie nog wel veel premies uitgekeerd. De premies kunnen soms zo hoog zijn, dat je een flink deel van je investering al terugverdient.