Tips en tricks voor een duurzamere wereld: condensatieketel

Wil je ook graag je steentje bijdragen aan een meer duurzame planeet? Dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor.

Traditionele verwarmingstoestellen werken vaak op basis van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld aardgas. Maar aardgas is niet oneindig aanwezig op onze planeet. Ooit zullen de voorraden opraken. Het is daarom belangrijk dat we spaarzaam omgaan met aardgas.

Ofwel kan je kiezen voor een alternatief van aardgas. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een systeem dat een natuurlijke warmtebron gebruikt, zoals de zonneboiler of de warmtepomp.

Maar zulke toestellen kosten vrij veel geld. Daarom kan je er ook voor kiezen om iets spaarzamer om te gaan met aardgas. Zo kan je bijvoorbeeld al beginnen met je woning te isoleren. Een andere investering die in dit rijtje hoort is de condensatieketel.

Hoe draagt een condenstieketel bij tot meer duurzaamheid?

De condensatieketel ziet er uit als een klassieke verwarmingsketel, en werkt ook grotendeels op dezelfde manier. Ook de condensatieketel gebruikt immers aardgas als energiebron om warmte op te wekken. Maar de condensatieketel gaat een stapje verder dan de klassieke verwarmingsketel.

In een condensatieketel wordt water verwarmd door verbrandingswarmte, maar de rookgassen die daarbij ontstaan, gaan niet zomaar verloren door de schoorsteen. De condensatieketel probeert deze gassen te recupereren, en ergens anders toch nog nuttig in te zetten. De condensatieketel zal deze gassen eerst condenseren, en vervolgens afgeven aan het verwarmingsnetwerk.

Via deze werkwijze kan de condensatieketel tot 35% besparen op energie. Je hoeft dus niet zoveel aardgas te gebruiken als bij een klassieke verwarmingsketel. Op deze manier is de condensatieketel al een pak milieuvriendelijker dan een gewone verwarmingsketel.

alt

Hoe werkt een condensatieketel?

Bij een klassieke verwarmingsketel zal het water in het verwarmingscircuit worden opgewarmd door middel van bv. aardgas. Bij dit verwarmingsproces komen rookgassen vrij. Dit zijn vaak hete waterdampen, die dan uit de woning geleid worden via de schoorsteen.

In plaats van deze gassen te laten ontsnappen, zal een condensatieketel deze gassen gebruiken om koel leidingwater terug op te warmen. Daarvoor moeten de hete rookgassen wel condenseren, dus koel worden. Dit gebeurt in een speciale warmtewisselaar in de ketel.

Nadat de vloeibaar geworden rookgassen het water in het verwarmingscircuit terug hebben kunnen voorverwarmen, zal het overgebleven condenswater worden weggeleid naar het rioolnetwerk.

alt

Waarom kiezen voor een condensatieketel?

Buiten het milieuvriendelijke karakter heeft de condensatieketel nog een aantal andere belangrijke voordelen voor jou als consument.

In tegenstelling tot vele andere energiebesparende toestellen is de condensatieketel een volwaardig verwarmingstoestel. We bedoelen hiermee dat de condensatieketel als primaire verwarmingsbron kan dienen in een woning. Dit is bij bijvoorbeeld de zonneboiler niet het geval. De zonneboiler kan gerust dienen als voorverwarming, maar indien het echt te koud wordt in de winter, schiet de zonneboiler te kort. De condensatieketel kan deze koude temperaturen wel aan.

De condensatieketel is erop gericht om energie te besparen. Door zijn slimme werking verbruik je tot 35% minder aardgas. Niet enkel interessant voor het milieu, maar uiteraard ook voor je portemonnee.